Salutare!
Până în data de 21.03.2018 site-ul a funcționat pe platforma WordPress de la adresa www.iasi1.ro/iasi1 . Din cauză că platforma WordPress a fost virusată în repetate rânduri ne-am mutat pe o nouă platformă WordPress. Vechiul site se poate vedea la adresa www.iasi1.ro/iasi1 , iar noul site se poate vedea la adresa www.iasi1.ro/ .
Navigare plăcută!
http://iasi1.ro/


VIDEO – La vechiul Cimitir Evreiesc din Iasi a fost Tamar Samash , ambasadorul Israelului in Romania

Pe locul fostului cimitir evreiesc din cartierul Ciurchi, Primaria Iasi a asezat un monument

La dezvelirea plăci comemorative au fost prezenti Excelenţa Sa Tamar Samash, ambasadorul Israelului în România, Aurel Vainer preşedintele Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România, Abraham Ghiltman, președintele Comunității Evreiești din Iași şi Mihai Chirica, primar interimar.

Pe plăca comemorative, din pacate, nu se scrie un cuvant despre cine, de ce, cand a fost distrus?
Acest cimitir a fost ras de pe fata pamantului din ura, pentru a umili niste oameni si amintirea lor.
Mai jos, cateva cuvinte despre disparitia dramatica a acestui cimitir, scrise de istoricul Lucian-Zeev Herscovici.

„In privinta distrugerii cimitirului evreiesc din Iasi in anii 1943-1944. In acest caz, primarul Constantin Ifrim a luat aceasta decizie, Ion Antonescu a aprobat-o (desi era deja dupa victoria sovietica de la Stalingrad), iar presedintele comunitatii, Avram Hahamu si rabinul ei, dr. Iosef Safran, au fost siliti sa o aprobe. Pentru a nu se pune aceasta decizie in aplicare, Constantin Ifrim a cerut o suma de bani uriasa comunitatii. Rabini din Iasi au organizat o greva a foamei insotita de sedere „shiva”, ca pentru decedati. In cele din urma cei doi lideri tineri ai comunitatii s-au adresat rabinului Meshulam Rath din Cernauti, refugiat la Bucuresti, o somitate halahica, cerandu-i sa decida ce este de facut: „Din Tora”, judecata pe baza dreptului rabinic. El a decis ca putinii bani pe care ii avea comunitatea sa fie folositi pentru educatie si asistenta sociala, iar cimitirul sa fie dezlocat, dar numai cu lucratori evrei luati la munca fortata, iar un numar de pietre importante sa fie transferate in cimitirul nou din strada Pacurari, la fel ca si osemintele, ultimele intr-o groapa comuna. Acesta fost sfarsitul cimitirului vechi evreiesc din cartierul Ciurchi din Iasi, existent inca de la jumatatea secolului al 17-lea, probabil de la 1666, anul recunoasterii asezarii evreiesti din oras. Din pacate, numeroase inscriptii din acest cimitir, ca si din cel de pe strada Sevastopol din Bucuresti, nu au fost copiate. Unele totusi au fost copiate in anii 80 ai secolului al 19-lea si in perioada interbelica, iar altele identificate ulterior ocazional.
Inscriptiile din cimitirul Ciurchi din Iasi au fost publicate de Itzik Schwartz-Kara in asociatie cu Stela Cheptea, in anul 1994.”


VIDEO – La vechiul Cimitir Evreiesc din Iasi a fost Tamar Samash , ambasadorul Israelului in Romania

Lasă un comentariu

comentarii

Comments are closed.

/