Salutare!
Până în data de 21.03.2018 site-ul a funcționat pe platforma WordPress de la adresa www.iasi1.ro/iasi1 . Din cauză că platforma WordPress a fost virusată în repetate rânduri ne-am mutat pe o nouă platformă WordPress. Vechiul site se poate vedea la adresa www.iasi1.ro/iasi1 , iar noul site se poate vedea la adresa www.iasi1.ro/ .
Navigare plăcută!
http://iasi1.ro/


VIDEO – MARTISORUL UNESTE MALURILE PRUTULUI

Primăvara și simbolurile acesteia vin cu un alt semn de apropiere ale celor două maluri de Prut. Festivalul mărțișorului de la Iași, care a debutat pe 25 februarie, a adunat în centrul orașului meșteri populari din România și Republica Moldova, uniți sub semnul unui fir împletit în alb și roșu

Mai mulți meșteri populari din România și Republica Moldova specializați în împletituri, încondeierea ouălor, prelucrarea lemnului crearea de costume populare și mărțișoare s-au adunat în Piața Unirii din Iași, la un festival dedicat venirii primăverii.

La început timizi, ieșenii au început să se apropie de standu. Unii dintre trecători au avut ocazia să fie martorii unei demonstrații de legare a mărțișorului, făcută de către Eugenia Moldovan, venită din Bălți.

Eugenia Moldovanu din Bălți este o veterană a mărțișoarelor. Pentru ea, confecționarea simbolului primăvăratic este mai mult o pasiune dusă la perfecțiune. Recunoașterea a venit și prin colecțiile expuse la muzee din Chișinău și Bălți.

Asociația care a făcut posibilă e simbolică unire sub zodia mărțișorului se numește Art-Meșteșugurile Prutului, a cărei președinte, Silvia Cozmîncă, a avut amabilitatea să ne ofere, în exclusivitate, câteva detalii despre eveniment

Semnul de unitate și comuniune culturală dintre România și Republica Moldova sub care se desfățoară festivalul „Mărțișor – simbol și tradiție” a fost cel mai bine reliefat de către Silvia Cozmîncă.

„În general încercăm să promovăm, pentru că tradiția este aceeași și suntem români de o parte și alta a Prutului”, a declarat președintele Asociației ART-Meșteșugurile Prutului, Iași, Silvia Cozmîncă.

Ieșenii vor putea admira creațiile expuse de artiști populari din România și Republica Moldova la Festivalul „Mărțișor – simbol și tradiție” până pe data de 5 martie 2017.

Video

Foto

VIDEO – MARTISORUL UNESTE MALURILE PRUTULUI

Lasă un comentariu

comentarii

Comments are closed.

/