Salutare!
Până în data de 21.03.2018 site-ul a funcționat pe platforma WordPress de la adresa www.iasi1.ro/iasi1 . Din cauză că platforma WordPress a fost virusată în repetate rânduri ne-am mutat pe o nouă platformă WordPress. Vechiul site se poate vedea la adresa www.iasi1.ro/iasi1 , iar noul site se poate vedea la adresa www.iasi1.ro/ .
Navigare plăcută!
http://iasi1.ro/


VIDEO – DNA ACUZA , MARICEL POPA RASPUNDE : ” NU AM FURAT NIMIC ! „

Percheziţionaţi în luna mai, acuzaţi în noiembrie. Jumătate de an le-a trebuit procurorilor DNA să se lămurească asupra acuzaţiilor vehiculate în primăvară la vârful judeţului. Astfel, după ce ieri au fost invitaţi la DNA, preşedintele CJ şi fostul director de la Drumuri Judeţene au ieşit din sediul instituţiei ca urmăriţi penal, fiecare având câte trei fapte de abuz în serviciu. Administratorul unei firme de drumuri, Eky-Sam Târgu Frumos, este de asemenea cercetat pentru complicitate la abuz. Pe scurt, Maricel Popa este acuzat că, în urma „spectacolelor“ cu lopata întorcând asfaltul proaspăt pe drumul spre Voineşti, în 2016, a vrut de fapt să scoată din contract o firmă care lucra acolo, pentru a oferi asfaltările şi deszăpezirile fiirmei Eky Sam.

VideoLa o zi după cererea adresată administraţiei financiare locale, de iden­tificare a bunurilor deţinute de Maricel Popa, preşedintele CJ, Daniel Achiţei, fostul director al Direcţiei Judeţene de Administrare a Drumurilor şi Podurilor, şi Ion Echi­mov, patronul firmei Eky-Sam SRL, Direcţia Naţională Anticorupţie face lumină în acest caz. Un comunicat publicat aseară precizează că sunt patru urmăriţi penal – cel de-al patrulea fiind chiar firma menţionată, „pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit“. Şeful CJ este cercetat pentru săvârşirea a trei infracţiuni de abuz în serviciu „dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit“, fostul director al DJADP – pentru două fapte similare plus complicitate la abuz în serviciu, iar administratorul Eky-Sam, pentru o faptă de abuz în serviciu.


Ce spun procurorii
Maricel Popa este suspectat că, în perioada 2016-2017, beneficiind de ajutorul lui Daniel Achiţei, „a încălcat prevederile legale privind des­făşurarea activităţilor de investiţii şi reabilitare a infrastructurii judeţene, în sensul că, direct sau prin in­ter­mediar, a sistat în mod abuziv trei contracte care aveau ca obiect întreţinerea drumurilor judeţene“, se arată în comunicatul DNA. Documentul aminteşte de scandalul mediatic creat în legătură cu lucrările de întreţinere care se efectuau pe drumul judeţean 248 A (Iaşi – Voineşti – Ţibăneşti). „Suspectul Popa Maricel a stopat lucrările respective pe motiv că ar exista nereguli la efectuarea lucrărilor, fără ca această hotărâre să aibă la bază vreo expertiză tehnică“, precizează comunicatul. Mai mult, preşedintele CJ Iaşi a determinat excluderea unei societăţi din cadrul asocierilor de firme care au câştigat două din contractele amintite mai sus şi înlocuirea acesteia cu una „agreată“. Procurorii susţin că într-unul dintre cazuri a fost produs în acest fel un prejudiciu firmei respective în sumă de 717.898 lei. „În celălalt caz, beneficiind de ajutorul acordat de suspectul Achiţei Daniel-Ioan, activitatea de deszăpezire a drumurilor judeţene pentru perioada 1 ianuarie – 15 martie 2017 a fost retrasă din sarcina aceleiaşi firme şi preluată în mare parte de către Eky-Sam. Prin acest demers a fost creat folos patrimonial necuvenit către Eky-Sam în valoare de 1.127.563 lei“, conchide comunicatul DNA. Suspecţilor li s-au adus la cunoştinţă calitatea procesuală şi acuzaţiile, în cursul zilei de ieri, se mai arată în comunicatul care subliniază că toate numele menţionate beneficiază de prezumţia de nevinovăţie.


Legătura cu percheziţiile de astă-primăvară


Acţiunea procurorilor vine după ce, în luna mai, aceştia au descins în Casa Pătrată ridicând mai multe documente referitoare la contractele derulate de CJ şi DJADP. Atunci, Consiliul Judeţean informa oficial că percheziţiile au vizat „contracte de execuţie a lucrărilor de întreţinere a drumului judeţean 248 A (Iaşi – Voineşti – Ţibăneşti) încheiate cu firma SC Con Ted Company, contracte de servicii şi întreţinere curentă a drumurilor pe timp de iarnă, contractul având ca obiect «Lucrări de întreţinere pe timp de vară la drumurile judeţene pentru perioada 2015-2016», inclusiv corespondenţa cu firmele SC Enviro SRL, SC Con Ted Company şi SC Ted Company“. Nimic însă despre firma sau contractele derulate de Eky-Sam. La momentul percheziţiilor de acum şase luni, Cornel Brânză, patronul Ted Company, a evitat să spună clar dacă sediul firmei sale a fost vizitat de procurori, precizând că relaţia cu CJ, la acea dată, este cea dintre pârât şi reclamant. Maricel Popa anunţase o plângere penală după o vizită pe care o făcuse în septembrie 2016 pe şantierul de reabilitare a drumului Iaşi – Ţibăneşti, considerând că lucrările sunt făcute defectuos. Cornel Brânză a negat că ar fi făcut, la rândul său, plângere penală împotriva pre­şedintelui CJ pe motiv că i s-au luat contractele. Aseară, administratorul Ted Company avea telefonul închis.


Ce spun suspecţii


Dacă, ieri, Daniel Achiţei şi Ion Echi­mov păreau surprinşi de întor­sătura situaţiei şi au evitat să comenteze calitatea de suspect, Maricel Popa ne-a declarat că nu se simte vinovat. „Nu sunt vinovat cu nimic. Am vrut ca ieşenii să aibă lucrări de calitate“, ne-a spus aseară preşedintele CJ. „Am găsit un constructor care punea asfalt pe bălegar şi pe noroaie. Apoi, toată lumea ştie că iarna trecută erau blocaje în zăpadă şi năşteau femeile în maşini… Nu-şi făcuse treaba (firma căreia ulterior i-a fost retrasă activitatea de deszăpezire, n.r.). Eu vreau lucruri de calitate. Probabil trebuie să fii ca Simirad, să nu faci nimic, şi atunci nu vei avea nicio reclamaţie“, a explicat Maricel Popa cum s-a ajuns aici. El a adăugat că are încredere în justiţie, şi că îşi va demonstra nevinovăţia. „N-am luat nimic, n-am creat niciun prejudiciu patrimonial, doar am vrut ca ieşenii să aibă servicii de calitate“, a mai spus preşedintele CJ.


Scandalul asfaltării DJ 248A şi deszăpezirea de urgenţă


La sfârşitul anului trecut, Maricel Popa a prezentat rezultatele unei expertize tehnice asupra lucrărilor efectuate de SC Con Ted Company SRL pe un segment de 1,6 km din cei 18,5 km, câţi măsoară în total tronsoanele supuse reabilitării de pe DJ 248A, între localităţile Iaşi – Voineşti – Ţibăneşti. „Se confirmă în urma acestei expertize faptul că lucrările de reparaţii nu au fost efectuate conform caietului de sarcini şi metodologiei de lucru. Am tras un semnal de alarmă. Îmi doresc ca, de acum înainte, cei care sunt direct responsabili de calitatea lucrărilor, fie că este vorba despre constructori sau diriginţi de şantier, să fie mult mai atenţi şi mai responsabili, pentru că vorbim despre cheltuirea banului public şi realizarea unor investiţii durabile pentru comunitatea ieşeană“, declara atunci preşedintele CJ. El a arătat că, din cinci probe de asfalt extrase, două aveau o grosime de peste 8 cm, una de 5,24 cm şi două sub 5 cm, în condiţiile în care stratul de bitum trebuia să aibă între 5 şi 6 cm grosime. Popa a reclamat atunci compactarea necorespunzătoare, cazuri de granulaţie necorespunzătoare a pietrişului şi borne kilometrice amplasate greşit. Pe de altă parte, la începutul lui 2017, în timpul primului asediu al zăpezii, Maricel Popa anunţa că Ted Construct Company, care îşi asumase deszăpezirea în zona de sud-est a judeţului s-a retras, responsabilităţile sale fiind preluate de Enviro Construct, Construct & Drum şi Tehnoforest, celelalte societăţi angajate în acţiunile de deszăpezire. „Am convocat firmele responsabile cu deszăpezirea şi le-am atras atenţia că cei care nu-şi pot respecta angajamentele trebuie să plece. Probabil şi-au închipuit că nu va fi viscol şi nu vor avea treabă”, declara atunci preşedintele CJ. Pe 10 ianuarie, în plină criză a zăpezii, consilierii judeţeni şi-au dat acordul pentru delegarea lui Daniel Achiţei la conducerea DJADP. După două zile, în locul Ted Company, în consorţiul de firme angajate în deszăpezirea drumurilor judeţene, a fost cooptată SC Eky-Sam SRL din Târgu Frumos, firmă la care Achiţei lucrase în perioada 2006-2009. „Nici CJ şi nici DJADP nu stabilesc componenţa consorţiului de firme. Noi lucrăm cu liderul asocierii, SC Construct & Drum SRL Hârlău, care a subcontractat o parte a lucrărilor către Eky-Sam. Interesul nostru este ca acţiunile de deszăpezire să fie făcute cât mai bine şi mai rapid”, declara la acea vreme purtătorul de cuvânt al CJ.

sursa text: ziaruldeiasi.ro
VIDEO – DNA ACUZA , MARICEL POPA RASPUNDE : ” NU AM FURAT NIMIC ! „

Lasă un comentariu

comentarii

Comments are closed.

/