Salutare!
Până în data de 21.03.2018 site-ul a funcționat pe platforma WordPress de la adresa www.iasi1.ro/iasi1 . Din cauză că platforma WordPress a fost virusată în repetate rânduri ne-am mutat pe o nouă platformă WordPress. Vechiul site se poate vedea la adresa www.iasi1.ro/iasi1 , iar noul site se poate vedea la adresa www.iasi1.ro/ .
Navigare plăcută!
http://iasi1.ro/


Dl Barbu, ministrul liberal al Culturii, un băsist grețos?

Editoriale de Lucian Avramescu
Scriitorul și profesorul Ioan Bocioacă, din Vălenii de Munte, m-a sunat de dimineață și m-a întrebat ce știu despre ministrul culturii. Mai nimic, zic, știu că-i liberal și-l deosebesc după o anume miopie, mai adâncă decât a multora dintre noi, ameliorată prin ochelari. E profesor, amănunt pe care ni-l amintește periodic, îl cheamă Barbu și vorbește coerent la televizor pe teme diverse. De ce mă întrebați? – încerc eu să dezleg misterul telefonului profesorului vălenar. Omul ăsta nu există, domnule. Nu e nicăieri și nu face nimic. O fi făcând, zic, dar nu știți dumneavoastră! În fiecare vară, Vălenii de Munte organizează Universitatea de vară Nicolae Iorga. E o manifestare de prestigiu care adună personalități culturale, scriitori, istorici, din țară și străinătate. Vârfuri. E o mare sărbătoare de spirit și istorie, nu doar a unei regiuni. Ministrul, aflu, cu toate că a fost rugat să vină, nu s-a arătat. O fi fost, zic, prins cu alte treburi.

Uitasem telefonul matinal, când iată-mă în odaie cu ministrul Barbu, decupat în televizor, la nițel timp după ce șeful lui liberal, care l-a uns ministru, Crin Antonescu, anunțase ferm că nu susține proiectul Roșia Montana. Am aplaudat gestul curajos al liderului liberal, care a și declanșat o dărâmare a acestei vinderi pe nimic. Ce face, la scurt timp, ministrul liberal al culturii, dl Barbu, într-o intervenție publică? Un interminabil panegiric pentru proiectul vinderii aurului din Apuseni pe nimic. Turuie cifre, toate avantajoase pentru noi, știe redevențe și procente, a văzut un lac cu cianuri prin Europa în care înotau veseli păstrăvi care, nu numai că erau vii – cineva din platou încercase să-l trezească printr-o ironie, spunând că poate peștii erau împăiați! – dar se și înmulțeau. Părea că ministrul culturii, cuprins de un avânt euforic de neoprit, stătuse personal la coada peștilor când își turnau lapții fertili peste icre în minunăția valurilor unduioase de cianuri. Zadarnic a încercat realizatoarea să-l domolească. Ministrul, detronându-i pe cei de la finanțe și economie, știa ce purcoi de bani pierdem din impozitele pe salarii, din încasarea a 24 la sută TVA, din alte infinite avantaje care nu vor mai ploua peste noi dacă ne încăpățânăm să păstrăm aurul în munții de acasă.

Da, domnule Bocioacă din Vălenii de Munte. Am aflat ce face ministrul culturii Barbu de nu e de văzut nicăieri: se ocupă de aurul de la Roșia Montana. Trebuie să scăpăm de acest aur. Doar astfel minerii își vor reface casele, iar în Apuseni păstrăvii vor înota veseli în cianuri. Dacă nu-l identificați pe ministrul pasionat de chimicale, revedeți filmul depunerii jurământului la Cotroceni. A fost unul acolo, singurul dintre toți miniștrii, care, ajungând în fața lui Traian Băsescu, a făcut o plecăciune atât de servilă, atât de cocoșată, atât de adâncă de își putea atinge cu nasul vârful propriilor pantofi. A lipsit nițel să-i frece cu mâneca încălțările arendașului din Deal și, mulțumit că fusese hirotonisit, să-i pupe mâna…

644 total views, 1 views today

Lasă un comentariu

comentarii

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

/